Menyknapp

Kocklärling

bannerbild

Kocklärling

Längd: 60 veckor

Utbildningstid: 2025-09-01 - 2027-01-08

Studietakt: Heltid

Studieform: Dagtid / Kvällstid

Praktik: Arbetsplatsförlagd

Kostnadsfri CSN-berättigad

Hitta snabbt

Vill du arbeta som restaurangkock?
Många restauranger har stor efterfrågan på kockar och erbjuder nu lärlingsplatser för att utbilda framtidens stjärnor i köket.

Som lärling blir du snabbt en del av teamet och får successivt ta mer ansvar och arbeta självständigt. Denna utbildning passar dig som vill jobba i en kreativ miljö med högt tempo och gästen i centrum!

Utbildningen är framtagen i samarbete med Visita, branschorganisationen för besöksnäringen, som säkerställer kvaliteten på utbildningen och vårt samarbete med branschen. Detta upplägg ger dig goda förutsättningar för anställning efter utbildningen, då efterfrågan på kockar är stor och förväntas öka.

Kocklärling bygger på det nationella yrkespaketet för kock. Om du redan har erfarenhet från branschen kan dina kunskaper valideras och utbildningen förkortas.

Vad innebär jobbet?

För att trivas som kock bör du:

  • Gilla att arbeta kreativt, med förmåga att kombinera smaker och presentera mat på ett tilltalande sätt.
  • Tycka om att arbeta i team, eftersom samarbete är viktigt.
  • Ha ordning och reda för att kunna planera arbetet effektivt.
  • Kunna göra flera saker samtidigt.
  • Vara stresstålig och kunna arbeta effektivt även under tidspress.

Behörighetskrav

Alla sökande behöver visa att de har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Du som har godkänt betyg i

  • Svenska/Svenska som andraspråk på grundläggande nivå.
  • Matematik grundläggande nivå, delkurs 2

anses ha visat att du har teoretiska förutsättningar för sökt utbildning. Om du inte har betyg men har motsvarande kunskaper skall du ansöka till en kunskapsbedömning via vår webbansökan.

Du som uppfyller förutsättningarna ovan kommer även att kallas till en intervju och ett praktiskt prov för att visa att du har praktiska förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Upplägg och arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Utbildningen är arbetsplatsförlagd och inleds med en kort skolförlagd introduktion. Därefter varvas din lärlingstid med lärarledd uppföljning och teori i skolan.

Vi samarbetar med lokala krögare genom hela utbildningen – inte bara lärlingsplatser, utan även genom branschträffar, studiebesök och gästföreläsningar. Utbildningen startar i augusti med introduktion och teori på skolan, därefter sker största delen av det praktiska lärandet på en eller flera lärlingsplatser. Du, din handledare och yrkesläraren har regelbundna trepartssamtal då ditt lärande följs upp och utvecklas. Under sommaruppehållet har du stora möjligheter till anställning på din lärlingsplats.

Lärlingsplatserna kan finnas på orter utanför Uddevalla och du som söker måste vara beredd att pendla dit. Arbetstiderna under din APL följer arbetsplatsens tider och oregelbunden arbetstid, kvälls- och helgtjänstgöring kan förekomma.

Du bekostar själv dina böcker, arbetskläder, övningsmaterial och resor till och från din APL-plats.

Arbetskläder

Livsmedelslagen kräver att du som arbetar med livsmedel är klädd på ett yrkesmässigt sätt. Detta gäller både metodmatlagning och produktion. Under din lärlingstid följer du arbetsplatsens regler och rutiner kring arbetskläder.

Dator

För att kunna genomföra dina studier behöver du ha tillgång till dator och internet.

Övrig information

  • Du måste kunna smaka på all mat!
  • När du arbetar med livsmedel är det inte tillåtet med någon form av piercing.
  • Har du varit utanför Norden de senaste 6 månaderna och har symtom från mage-tarm måste du lämna salmonellaprov för att få vara i köken. Ta kontakt med din vårdcentral!

Studiemedel

Utbildningen berättigar till studiemedel. Se information på www.csn.se

CSN-perioder

Start Höst-25
2025-09-01 - 2026-06-05 = 40 veckor, 850 poäng
2026-08-24 - 2027-01-08 = 20 veckor, 400 poäng

Start Vår-25
2025-01-27 - 2025-06-13 = 20 veckor, 400 poäng
2025-08-18 - 2026-05-22 = 40 veckor, 1000 poäng

Klicka på ämnesnivåerna nedan för att läsa om innehållet på skolverkets hemsida.

Grafik
Sen ansökan
Intresseanmälan
Vill du veta när kursen/utbildningen öppnar upp för ansökan igen? Anmäl ditt intresse så meddelar vi dig när nästa ansökningsperiod öppnar. Några av våra utbildningar/kurser startar enbart höst eller vår.



I samarbete med

Hotell Bohusgården logga Hotell Bohusgården
Logga Eat by Carlia Eat by Carlia hemsida
logga Gullmarsstrand Hemsida Gullmarsstrand
Logga Laxbutiken Hemsida Laxbutiken
Logga Ljungskile folkhögskola Kurs och Konferens Ljungskile folkhögskola kurs och konferens hemsida
logga konditori snäckan Hemsida Konditori Snäckan
Logga Visita Hemsida Visita
Logga Krog & CO Hemsida Krog & CO
Logga Stallgården Hemsida Stallgården
Logga Kärranäs Hemsida Kärranäs
Logga Koch Hemsida Koch

Klicka på loggan för att läsa mer

Röster om utbildningen

Att kunna dela med sig av vår erfarenhet och kunskap till en annan människa leder till framgång för branschen.”

Fredric Andersson, kökschef och ägare, Restaurang Kärranäs Uddevalla

Relaterade länkar

Här kan du läsa mer om yrket, branschen och framtidsutsikter.

Kontakt

Reservation för ändringar i utbildningens innehåll. Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Längd: 60 veckor

Utbildningstid: 2025-09-01 - 2027-01-08

Studietakt: Heltid

Studieform: Dagtid / Kvällstid

Praktik: Arbetsplatsförlagd

Kostnadsfri CSN-berättigad

Grafik
Sen ansökan

I samarbete med

Hotell Bohusgården logga Hotell Bohusgården
Logga Eat by Carlia Eat by Carlia hemsida
logga Gullmarsstrand Hemsida Gullmarsstrand
Logga Laxbutiken Hemsida Laxbutiken
Logga Ljungskile folkhögskola Kurs och Konferens Ljungskile folkhögskola kurs och konferens hemsida
logga konditori snäckan Hemsida Konditori Snäckan
Logga Visita Hemsida Visita
Logga Krog & CO Hemsida Krog & CO
Logga Stallgården Hemsida Stallgården
Logga Kärranäs Hemsida Kärranäs
Logga Koch Hemsida Koch

Klicka på loggan för att läsa mer

Röster om utbildningen

Att kunna dela med sig av vår erfarenhet och kunskap till en annan människa leder till framgång för branschen.”

Fredric Andersson, kökschef och ägare, Restaurang Kärranäs Uddevalla

Relaterade länkar

Här kan du läsa mer om yrket, branschen och framtidsutsikter.

Kontakt

Reservation för ändringar i utbildningens innehåll. Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Medfinansieras av Europeiska unionen